Basic Yoga

Basic yoga satovi kako i samo ime kaže, namijenjeni su potpunim početnicima, kao i onima koji imaju iskustvo u joga praksi, no žele ponovno iskusiti um početnika i podsjetiti se osnova.

Ovdje se uče osnovne asane (pozicije), pravilni ulaz/izlaz i anatomsko poravnanje u njima, osnovne tehnike disanja (pranayame) i kako sinkronizirati dah s pokretom.

Polaznici također uče osnove dinamičnih satova joge uz sporiji ritam, što ih priprema za istraživanje drugih joga stilova.

Nakon izvođenja asana slijedi uvod u meditaciju i svjesno opuštanje tijela.

Vinyasa

Vinyasa yoga, kao stil izvođenja joga položaja, najčešći je pojam koji se danas vezuje za mnoge moderne prakse.

Vinyasa označava povezivanje nečega u inteligentni slijed s određenim ciljem i namjerom, a u joga praksi to se odnosi na povezivanje položaja (asana) u sinkroniziranom slijedu, povezivanje pokreta tijela i daha te povezivanje određenih grupa asana kroz prijelaze između njih čime dovodimo tijelo u neutralan položaj.

Za vinyasu je karakterističan velik broj mekih prijelaza te se tijelo zbog neprestanog kretanja vrlo brzo zagrijava, a kontrakcije mišića potiču brže izbacivanje toksina iz tijela, povoljno djelujući na srčano žilni i dišni sustav te pokretljivost.

Zbog svoje dinamičnosti satovi vinyase namijenjeni su onima koji imaju već neko predznanje i iskustvo u joga praksi.

Hatha

Hatha yoga primjerena je onima koji žele iskusiti joga praksu na jednostavniji i pasivniji način.

Smatra se bazom iz koje su nastali mnogi drugi stilovi joge, a sastoji se od prakticiranja tradicionalnih položaja (asana), različitih tehnika disanja (pranayama), tehnika relaksacije i povlačenja pažnje.

U asanama se zadržava duže vrijeme s naglaskom na koncentraciju na dah i opuštanje tijela, što uravnotežuje živčani sustav i dovodi do duboke opuštenosti.

Dah se koristi kao poveznica između uma i tijela, a asane kao psihosomatske vježbe utječu na tijelo, dah, psihu i svijest.

Hatha joga pruža meditativno iskustvo kroz svjestan pokret i uči nas ostati prisutnima u sadašnjem trenutku.

Yogalates

Program nastao kombinacijom joge i pilatesa, kreiran je kao kompletan i efikasan trening u kojem se pilates principi spajaju s filozofijom joge.

Sastoji se od položaja tijela, vježbi disanja i relaksacije iz joge te vježbi snage, izdržljivosti i istezanja karakterističnih za pilates.

Pokret je po svojoj prirodi kontinuniran – u svakodnevnom životu pokreti su međusobno povezani i nikada nisu fragmentirani ili izolirani.

Na taj način planirane su i sekvence vježbi kako bi vježbači postepeno napredovali.

Izvođen na takav način, trening razvija ravnotežu, kontrolu i koordinaciju, a uz pravilan način disanja i tehnike osvještavanja i opuštanja tijela umanjuje se razina stresa te pospješuje rad unutarnjih organa što blagotvorno djeluje na cijeli psihofizički sutav.

Individualni satovi - Yoga terapija

Individualni ili privatni sat joge sat je na kojem su prisutni samo vježbač i instruktor.

Individualni satovi isplanirani su tako da su prilagođeni potrebama vježbača.

Program asana (položaja), vježbi disanja i relaksacije osmišljen je tako da što efikasnije djeluje na identificirani problem ili potrebu vježbača, tako da su i pozitivni efekti izraženiji i brži.

Ovakav način vježbanja naročito je prikladan za one s ozbiljnijim zdravstvenim tegobama, gdje regularni grupni program nije adekvatan ili je suviše zahtjevan za trenutno stanje vježbača.

Satovi individualne poduke mogu biti identični grupnom programu ili biti strukturirani tako da imaju naglasak na odabranom aspektu (vježbe/asane, seanse opuštanja, tehnike disanja, meditacija).

Ako želite vježbati u društvu, na individualni sat možete povesti nekoga s kime biste htjeli podijeliti to iskustvo.